Tekrar yeni bir yazı ile birlikteyiz :) Bu yazımda fırsat bulduğumuzda yaz aylarını değerlendirmek için lise yıllarında yaptığım ve oldukça zevk aldığım bir hobi üzerinde duracağım.Şimdilik Ahşap boyama ve transfer baskı üzerinde duracak olsam da ilerleyen zamanlarda çalışmalarımı da sergileyeceğim.
Öncelikle ahşap boyama nedir onun üzerinde duralım.Ahşap boyama eski ahşap eşyaları veya henüz işlem görmemiş ham malzemeyi (ki buna mdf ahşap obje de denir) çeşitli malzemeler ve tekniklerle isteğe,zevke uygun,kullanılabilir hale getirme işlemidir.Teknikleri çatlatma,one-stroke,de-coupoge,en sevdiğim yöntem olan transfer,porselen,varak...vs çeşitli teknikler yardımıyla yapılır.
>
Evet bahsettiğim gibi ahşap boyama malzemelerinin en gereklilerini tanıtacağım.
1 Zemin Fırçası : Bu en gerekli malzememiz . Piyasada birçok zemin fırçası bulmanız mümkün ama fırçanın kıllarının yumuşak ve ince olması şart çünkü zemini boyarken iz bırakmaması lazım. Nalburlardan veya hobi evlerinden yada Eminönü'nden bulabilirsiniz.Ben bir büyük bir de küçük olmak üzere 2 tane kullanıyorum.Yeni başlayanlar için yeterlidir.
1 Zemin Fırçası : Bu en gerekli malzememiz . Piyasada birçok zemin fırçası bulmanız mümkün ama fırçanın kıllarının yumuşak ve ince olması şart çünkü zemini boyarken iz bırakmaması lazım. Nalburlardan veya hobi evlerinden yada Eminönü'nden bulabilirsiniz.Ben bir büyük bir de küçük olmak üzere 2 tane kullanıyorum.Yeni başlayanlar için yeterlidir.
Bu işe başlayışta Eminönü'ne gitmemezlik olmaz mutlak ve mutlak Eminönü kutucular sokağını dolaşın her türlü alet edevat orada mevcut birde o sokağın üst sokaklarını ihmal etmeyin gerçi esnafa ne aradığınızı söylerseniz size bulabileceğiniz yerleri gösteriyorlar… Özellikle İstanbul Ticaret Üniversitesi'nden karşı tarafa geçince Tahtakale denilen yerde bu işlerle uğraşan birçok yer göreceksiniz. Ayrıca http://www.cadenceboya.com/ internet adresinden cadence boyanın bayiliklerine de ulaşabilirsiniz ve bu konuda çok yardımcı oluyorlar.
2 Sünger Zımpara: Boyayacağımız objeyi öncelikle zımparalamak için gerekli. Objeyi zımparalamak daha pürüzsüz bir görünüm kazandırır.
3 Bardak ve Temiz Su: Fırçamızı kullanmadan evvel biraz ıslatmak, boyayı inceltmek, fırçadaki boyayı temizlemek yada renk değiştirmemiz gerektiğinde kullanılmak üzere su ve bardak en önemli şey. Tabi kirlendikçe dökülüp yenisi konulacak. Marketlerden bulacağınız kalın plastik bardaklar daha kullanışlı olur (kalın olması şart çünkü ince olanlarda fırça durmuyor bardak devriliyor) Ben genel olarak suyu plastik tabaklara koyuyorum.Boya için ise kavanoz kapakları bence ideal.Deneyenler ne kadar kullanışlı olduğunu görecektir.
4 Plastik Tabak : Boyamızı bu tabağa az az döküp buradan kullanmak için ve renk karışımlarını burada yapmak için gerekli, kirlendiğinde çöpe atmak için plastik olması tercihtir ama isterseniz evde kullanmadığınız bir tabağınızı da kullanabilirsiniz fakat her işimiz bittiğinde yıkamak gerekli.Ancak dediğim gibi eski kavanoz kapakları da bu iş için ideal.
5 Gazete: Boyaya başlamadan evvel mutlak altına sermek için gerekli çünkü boyalar etrafa sıçrıyor. Yada nalburlarda şeffaf plastik örtüler var metre ile satılıyor onlardan da edinebilirsiniz ama gazete daha iyi olur kirlendi mi at gitsin
5 Gazete: Boyaya başlamadan evvel mutlak altına sermek için gerekli çünkü boyalar etrafa sıçrıyor. Yada nalburlarda şeffaf plastik örtüler var metre ile satılıyor onlardan da edinebilirsiniz ama gazete daha iyi olur kirlendi mi at gitsin
6 Vernik: Objemizin tüm boya işi bitip 1 gün yada duruma göre 2 gün sonra vernik gerekiyor. Bu objemizin nem ve küf açısından ömrünü uzatıyor ve parlak bir görünüm veriyor. Eğer çok parlamasını istemiyorsanız yarı mat verniklerde kullanabilirsiniz bence daha da iyi olur.Bunu renk durumuna göre belirleyin.Genelde koyu renklerde yarı matlar,daha açık renlerde mat vernikler güzel bir görünüm veriyor.Ancak tercih tamamen sizin
7 Acrylic (akrilik) Boyalar:İşte boya mevzusu, herkes kendi markasını övüyor herkes ben birinciyim diyor bizlerse deneme yanılma yöntemiyle doğruyu buluyoruz. Bir boyanın uzun ömürlü olması çok önemli çünkü kullandığımız tüpler ortalama 130 cc eğer boyayacağınız obje çok büyük değilse çok çabuk bitmiyor o nedenle başka bir kullanıma kadar saklanmalı tabi bozulmaması bu yönde çok önemli. http://www.cadenceboya.com/ adresini de bu bağlamda öneririm.Çok değişik ve türde boya mevcut.
8 MDF Objemiz: İşte en gerekli malzeme.Yani boyayacağınız obje… Mesela evinizde ne eksik şemsiyelik mi, takı kutusu mu anahtarlık mı tepsi mi ? Seçim tamamen size kalmış.
NOT: Burada verdigim gereçler sadece başlangıç gereçleri yani bunlar mutlak olmalı sadece boya alımı konusunda acele davranmayın eğer alacaksanız önce objenizi ve boyamak istediğiniz rengi alınız.
NOT:Ayrıca da belirtmek isterim ki çok masraflı olacağını düşünenler lütfen bu düşünceden çıksın.Çünkü araştırmalarıma göre en fazla 30 TL ile buradaki bütün malzemeleri alabilir ve kendinize yeni bir hobi edinebilirsiniz.
Ayrıca ilerleyen zamanlarda bu hobiye zaman ayırmak isteyenlere de güzel örneklerden sunalım şimdi de :) Belki güzel bir hobi için önayak oluruz.
NOT:Ayrıca da belirtmek isterim ki çok masraflı olacağını düşünenler lütfen bu düşünceden çıksın.Çünkü araştırmalarıma göre en fazla 30 TL ile buradaki bütün malzemeleri alabilir ve kendinize yeni bir hobi edinebilirsiniz.
Ayrıca ilerleyen zamanlarda bu hobiye zaman ayırmak isteyenlere de güzel örneklerden sunalım şimdi de :) Belki güzel bir hobi için önayak oluruz.
ŞİMDİ DE YAPILIŞI NASILMIŞ ONA BAKALIM:
1-Öncelikle MDF kutumuzu bir hobi marketten seçiyoruz. MDF olması özellikle gerekiyor çünkü, MDF bu tür boyama işlerinde boyayı çok çabuk emdiği için en ideali.
2-Kutumuzun iç kısmının bölmeli olması güzel bir detay. Mesela bu tür bir kutuyu takı kutusu, yada iğne-iplik dikiş kutusu olarak değerlendirmek mümkün.
3-Özellikle bölmeleri oluşturan parçaların çıkabilenlerini tercih etmenizi öneririm, boyamak emin olun sabit bölmelilere nazaran çok daha pratik ve kolay, eğer istenirse bölmesiz kullanabilme olasılığı da var.
4-Balkonumuzda, bahçemizde yani açık havada kutumuzu zımparalıyoruz ve nemli bir bezle tozunu alıyoruz.Yada burada başka bir kalın fırça yardımıyla üzerindeki tozları alabilirsiniz.
5-Kullanmadan önce boyamızı birkaç saniye çalkalıyoruz ve bir miktar boyayı plastik tabağımıza döküyoruz. Ben lacivert (cadence 1005 lacivert) rengini seçtim, resmimizle uyumlu olmasına dikkat edin.
6-Fırçamızı ıslatıp, fazla suyunu peçete veya bir kumaş parçasına emdiriyoruz çünkü fırçanın boyayı yemesi için nemli olması gerekli.
7-Boyayı fırçaya önlü arkalı yükledikten sonra boyayı emmesini için biraz fırçayı alt-üst bastırıyoruz.
8-Zımpara tozu alınmış kutumuzu boyamaya başlıyoruz.
9- Kutunun önce alt kısmını boyadım çünkü ilk boyamada belki fırça izi olursa görünmesin altta kalsın diye
10-Arka kısmını menteşeler de dahil boyuyoruz.
11-Tüm çevresi ve alt kısmı bitti bile. Rengimiz koyu renk olduğu için tek katta kapandı yani objeyi kurutup tekrar boyamak gerekmeyecek.Açık havada 10 dk bırakırsanız kurur.
12-Üst kapağına sıra geldi ben kenardaki oyuntulu kısımları kırmızı renge boyamayı düşündügüm için oraları önce kağıt bantla bantladım ki lacivert boyalardan taşanlar bandın üzerinde kalsın.
13-Üst kısmı da boyuyoruz ve kurumaya bırakıyoruz, tamamen kuruduktan sonra bantları yavaşça kaldırıyoruz.
14-Üst kapak ve yan kısımlar tamamen kurudu artık içini de boyayabiliriz.
15-Şimdi kenarlardaki oyuntulu kısmı kırmızıya boyamak için kapağın üst kısmına yani lacivert yüzeye boya karışmaması için o yüzeyi yine kağıt bandımız bantlıyoruz.
17- Kırmızım biraz açık renk olduğundan (Tex.co kırmızı 9082) içine bir damlacık siyah (Tex.co 9019) kattım ve koyu kırmızı bir renk elde ettim. Bence her rengin her tonunu almanıza hiç gerek yok mesela ana renkleri alıp, siyah ve beyazla renkleri ihtiyaca göre açıp koyulaştırabilirsiniz.
18-Kenarlardan üst yüzeyine boya geçmesin diye bantladığımız kutumuzun kenar oyuntularını elde ettiğimiz koyu kırmızı renkle boyuyoruz.
19-Kırmızı boyamız tamamen kuruduktan sonra bandımızı yavaş yavaş çıkarıyoruz.
20-Bu arada unutmadan kutunun iç kısmındaki bölmeleri oluşturan parçalarımızıda boyayıp kurutuyoruz.
21-Dekupaj tutkalımızı (Cadence Transfer-Dekopaj Kit) plastik tabağımıza döktük, birazcık nemli temiz fırçamızı tutkalımıza sürüyoruz.22-Kutunun üst kısmının ölçülerinde kesilmiş renkli fotokopi kağıdımızın arka kısmına tutkalı çok fazla olmayacak biçimde sürüyoruz. Burada resim size kalmış mesela çok begendiğiniz bir manzara, çiçek yada sizin herhangi bir resminizin renkli fotokopisini kullanıp size özel bir kutu yapabilirsiniz.
23-Resmimizi çok dikkatli bir biçimde kaydırmadan yapıştırıyoruz, hava kabarcığı kalmaması ve resmin düzgün oturması için mümkünse iki kişiyle uçlarından tutup yapıştırmak daha garanti olur.
24-Resmin üzerinden kuru bir bezle hafifçe bastırarak geçiyoruz ve iyice yapışmasını sağlıyoruz.
25-Son olarak Dekupaj tutkalımızı resmin üzerine ince bir tabaka halinde sürüyoruz.
26-Resmin tüm her yerine üstten sürüyoruz ki ömür boyu kalkmasın ) Şuan bulanık gibi görünse de kuruduktan sonra şeffaf bir hal alıyor ve hiç belli olmuyor. Bu aşamada transfer tekniği bitmiş durumda isterseniz kutunuz tamamen kuruduktan sonra yani ertesi gün sprey vernikle vernikleyip kullanabilirsiniz.
27-Ama ben Örümcek adamın kıyafetinin üzerinde seffaf mozaikler (kabartılar) oluşması için (Cadence Mozaik Jeli) ‘yle kırmızı kısımları ve bacaklarını doldurdum.
Ellerinize sağlık çok güzel anlatmış ve fotoğraflandırmışsınız. İlk defa böyle bir çalışma yapmak istiyorum (ayakkabı ve ahşap kutu üzerine) ve dayanıklı mı yıpranıyor mu yıkamaya uygun mu bunları çok merak ediyorum.
YanıtlaSilHangi marka boya önerirsiniz? Ben de iki aydır yapıyorum ama kullandığım boyalar bazen çok cıvık, bazen fazla katı...
YanıtlaSilhttp://serifeninorgudunyasicom.com/
YanıtlaSilpaylaşımlarınız gerçekten çok değişik ve güzel olmuş
çok harika bi anlatım
YanıtlaSilMerhaba ben yeni gömme gardrop yaptırdım ham nde den şimdi boyaticam ama kime boyaticam bilmiyorum piyasada iş bilmeyip ise soyunanlar çok fazla ve dolabının mahvolmasini istemiyorum yardımcı olabileceğimiz tavsiye edeceğiniz biri varmıdır acaba
YanıtlaSilMerhaba
YanıtlaSilBir mdf objeyi siyaha boyamak istiyorum.
Obje sayısı çok olduğu icin ekonomik ve kolay uygulanan bir boya tavsiye edebilirmisiniz.? Teşekkürler.
Merhaba cnc lazer kesimli ahşap ayna çerçevesi aldım, 2 defa beyaza boyadım fakat kenarlı çok girintili çıkıntılı olduğu için aralarında boya tortuları ve fırça izleri kaldı. Nasıl duzeltebilirim
YanıtlaSilÇok iyi bi anlatım teşekkürler 😍
YanıtlaSilAnlatiminiz için teşekkürler. Emeğinize sağlık
YanıtlaSilhttps://tadilatyapi.webnode.com.tr/ tadilat ev yenileme
YanıtlaSilhttps://ahsapustalari.tr.gg/ ahşap ustaları , kamelya , veranda , lambiri , çatı gibi işleri yapan ustalarımız , bursa , iznik , Yenişehir ve köylerine hizmet vermektedir.
YanıtlaSil